A partir de l’1 de gener del 2023 els autònoms pagaran les seves quotes en funció dels seus ingressos reals. Al nostre últim article del bloc, posem llum als canvis que s’acosten.

Com es cotitzarà per ingressos reals, pas a pas

Per dur a terme tot aquest intercanvi dinformació, els autònoms hauran dutilitzar ImportaSS. Aquesta és l’eina desenvolupada i actualitzada recentment pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, perquè els autònoms poden fer tota mena de tràmits. Actualment, es poden realitzar més de 40 procediments diferents, com demanar l’alta al RETA, veure quina és la propera quota a pagar, consultar i pagar deutes, entre d’altres.

“Tenim moltes expectatives pel que fa a Importass […] Darrere de la feina per aconseguir la reforma, un esforç de digitalització i iteració electrònica molt gran de l’Administració”, va dir José Luis Escrivá. Qui va assegurar que la seva utilització serà “extraordinàriament fàcil”. D’aquesta manera, ia falta de conèixer la normativa final que reguli la reforma, fonts de la negociació van explicar a aquest diari com han de procedir els autònoms per cotitzar per ingressos el 2023.

 

Aquest és el pas a pas que van enumerar.

Primer, quantificar els rendiments nets.

Un dels primers exercicis que hauran de fer els autònoms quan s’instauri el nou sistema el proper any serà quantificar els rendiments nets que preveuen obtenir al llarg de tot l’any. És a dir, hauran de fer una aproximació de quins seran els seus guanys entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2023.

La Seguretat Social ha establert una fórmula per determinar aquest import. Aquesta seria la següent: calcular primer els rendiments nets anuals de l’activitat (ingressos menys despeses deduïbles), sumar després totes les quotes que ha pagat l’autònom a la Seguretat Social durant l’exercici i restar-li un 7% o un 3%, en funció si és persona física o societari. Un cop obtinguda la xifra, es divideix entre 12. El resultat és el rendiment net mensual pel qual han de cotitzar.

Durant la seva compareixença al Pacte de Toledo, el ministre José Luis Escrivá, va posar els exemples següents per exemplificar el càlcul de rendiments nets en dos tipus d’autònoms: un periodista freelance i una botiga:

 

Diapositiva utilizada por Escrivá.

Diapositiva utilizada por Escrivá.

Però els experts recomanen fixar-se en la xifra que van declarar en anys anteriors, per així tenir una quantitat aproximada. I davant del dubte, tirar cap amunt. És a dir, comunicar un rendiment net una mica més gran perquè, com s’explicarà més endavant, la Seguretat Social farà regularitzacions al cap d’un any i si l’autònom ha pagat de més, perquè ha previst uns ingressos superiors dels que realment ha tingut, la Administració li tornarà diners. Mentre que, si és al contrari i ha pagat menys del que li correspon, la Seguretat Social us reclamarà aquest import.

Segon, l’excepció per als autònoms que sempre han cotitzat més.

Els autònoms que vinguessin cotitzat per bases més altes als seus rendiments tindran una excepció. Segons va informar el president d’ATA, Lorenzo Amor, es va arribar a un acord perquè “els treballadors per compte propi que haguessin estat fent un esforç per cotitzar-ne més durant anys passats, poguessin mantenir tots els drets adquirits després de l’entrada en vigor de la reforma”.

Això vol dir, que si l’autònom cotitzava per una base superior a la que hauria d’abans del 2022, ho podrà continuar fent un cop entri el nou sistema.

Tercer, la comunicació de la previsió dingressos reals.

La comunicació de previsió dingressos reals, millor anomenats rendiments nets, es realitzarà a través del portal de la Seguretat Social ImportaSS. L’autònom haurà d’introduir els seus rendiments i, automàticament, la Seguretat Social us informarà sobre la base de cotització que li correspon i la quota que ha d’abonar, en funció del tram on estigui situat en funció d’aquests rendiments notificats.

Els autònoms que hagin estat cotitzant per bases superiors anteriorment, podran triar cotitzar entre la mínima que els ofereix el nou sistema en funció del tram o la màxima quota que recull el nou sistema.

Quart, ImportaSS us avisarà sobre quina és la vostra quota i quan us cobrarà.

Confirmada la previsió d’ingressos i, per tant, el tram de rendiments nets i la quota, ImportaSS serà capaç d’informar l’autònom sobre quin dia la Seguretat Social li passarà el pagament de la quota. És a dir, a través d’aquesta eina se us informarà sobre l’import de la quota i sobre el dia que es farà efectiu el cobrament, tal com s’observa aquesta captura de la presentació utilitzada pel ministre, Jose Luis Escrivá, al Pacte de Toledo.

Diapositiva utilizada por Escrivá.

Cinquè, es podrà canviar de tram cada dos mesos.

Amb el nou sistema de cotització, els autònoms poden canviar de tram de rendiments nets cada dos mesos. Un tràmit que podran realitzar a través de l’eina d’ImportaSS, sempre que es faci durant les dates següents:

1 de març, si la sol·licitud es formula entre l’1 de gener i el 28/29 de febrer.
1 de maig, si la sol·licitud es formula entre l’1 de març i el 30 d’abril.
1 de juliol, si la sol·licitud es formula entre l’1 de maig i el 30 de juny.
1 de setembre, si la sol·licitud es formula entre l’1 de juliol i el 31 d’agost.
1 de novembre, si la sol·licitud es formula entre l’1 de setembre i el 31 d’octubre.
1 de gener de l’any següent, si la sol·licitud es formula entre l’1 de novembre i el 31 de desembre.
Aquesta novetat us permetrà adaptar més fidelment el funcionament del vostre negoci al pagament de les vostres quotes.

Sisè, la presentació obligatòria de la declaració de la RENDA.

Amb el nou sistema de cotització per ingressos reals, tots els treballadors autònoms “estaran obligats a presentar la declaració de la RENDA”, va dir el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Que va assenyalar que actualment hi ha més de 200.000 treballadors per compte propi que no en fan.

La presentació de la RENDA serà obligatòria perquè serà utilitzada per creuar les dades de l’Agència Tributària i de la Seguretat Social, i comprovar quins realment han estat els rendiments nets de l’autònom.

Setè, regularització de la informació presentada per l’autònom.

Segons van explicar fonts de la negociació, una vegada que els autònoms presentin la seva declaració d’IRPF amb la RENDA el 2024, la Seguretat Social procedirà a revisar si el treballador per compte propi ha complert o no la previsió d’ingressos feta a principis d’any . Aquí es poden donar dos tipus de situacions:

Que els autònoms hagin pagat més quota de la que hauria de fer. Això s’anomena sobrecotitzar, i en aquest cas la Seguretat Social li tornaria l’excés.
Que els autònoms hagin pagat menys quota de la que haurien de fer. Això s’anomena infracotitzar i els treballadors per compte propi han de pagar a la Seguretat Social.

Vuitè, la resolució de la regularització.

Amb les cotitzacions dels autònoms, passarà el mateix que amb la RETA. Que transcorregut l’any i realitzada la regularització haurà de pagar a l’Administració; o rebre una devolució. Si bé, per això s’han fet uns terminis en el text normatiu.

Segons el document pactat, els autònoms tenen dos mesos per tornar-li a la Seguretat Social les quotes no pagades i que els corresponen en funció dels seus rendiments nets. I l’Administració té quatre mesos per tornar-li a l’autònom el que s’ha sobrecotitzat durant aquest exercici.

Assessora’t amb nosaltres: 935 726 872.
Stel Servicios Administrativos.